Προτεραιότητα να ανοίξει ο δρόμος ανατροπής του σημερινού, χρεοκοπημένου για τον λαό, “παραγωγικού μοντέλου”.


Τα βασικά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της Ηπείρου, όπως και ολόκληρης της Ελλάδας, είναι η ληστεία του κόπου τους από εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες και κράτος, καθώς και η έλλειψη ουσιαστικής προστασίας από τις φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για προβλήματα που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα τους, την επιδείνωση της θέσης τους, την εγκατάλειψη καλλιεργειών (π.χ στα εσπεριδοειδή) και τη δάσωση αγροτικών εκτάσεων.

Την ίδια ώρα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα φθάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση και ο λαός μας περιμένει τις προσφορές των σούπερ μάρκετ για να αγοράσει “πιστοποιημένα” ηπειρώτικα προϊόντα όπως η Φέτα “ΠΟΠ”, το κοτόπουλο κ.α.
Η αιτία εντοπίζεται στην Κοινή Αγροτική και Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ που προωθεί τον ανταγωνισμό για το κέρδος και την οποία υλοποιούν, μαζί με την κυβέρνηση, και οι Περιφέρειες, όπως και στην Ήπειρο, μοιράζοντας τα κοινοτικά κονδύλια σε μια χούφτα επιχειρήσεις που λυμαίνονται τον πλούτο της περιοχής μας. Έτσι, εκτοξεύθηκαν τα κέρδη για τους γαλακτοβιομήχανους, με ρεκόρ εξαγωγών μέσα στη κρίση, ενώ οι κτηνοτρόφοι εκβιάζονται να πουλάνε το γάλα τους πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Διευρύνθηκε το μερίδιο στην αγορά των επιχειρηματιών της υδατοκαλλιέργειας, που ξεπέρασε το 10% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τη στιγμή που οι φτωχοί ψαράδες επιδοτούνται από την ΕΕ για να καταστρέφουν τα σκάφη τους.
Τα “οράματα” περί “ανάπτυξης” και “επιχειρηματικότητας” που ενστερνίζεται τόσο η σημερινή Περιφερειακής Αρχή όσο και οι υπόλοιπες δυνάμεις που θέλουν να γίνουν “χαλίφης στη θέση του χαλίφη”, συνεπάγονται επιδείνωση των όρων επιβίωσης του λαού μας.
Προτεραιότητα είναι να τιμωρηθούν όλοι τους, ΕΕ, κυβερνήσεις περιφερειάρχες και δήμαρχοι που πάνε σταθερά το “γράμμα” της αντιλαϊκής πολιτικής. Τόσο για τις κάλπικες υποσχέσεις που έδιναν περί “χρυσών κουταλιών”, “ευημερίας”, “σύγκλισης” και “σταθερής ανάπτυξης” όσο και για τα ψέμματα που εξακολουθούν να λένε.
Προτεραιότητα είναι να μπουν εμπόδια στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Ένα ισχυρό ΚΚΕ σε Βουλή – Ευρωβουλή – Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια αποτελεί την καλύτερη εγγύηση γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ μένει εκεί που δόθηκε, επιστρέφει στον λαό και το κίνημά του, γίνεται δική του δύναμη.
Προτεραιότητα είναι να ανέβει το μπόι του λαού. Με δυνατό ΚΚΕ παντού μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ανατροπής του σημερινού αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού.
Στην Ήπειρο υπάρχουν σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες και τεχνογνωσία που μπορούν να στηρίξουν την ικανοποίηση σύγχρονων λαϊκών αναγκών, διατροφικών και άλλων. Το ζητούμενο είναι να ανασυνταχθεί το λαϊκό κίνημα και με ισχυρό ΚΚΕ να ανοίξει ο δρόμος ώστε τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας να περάσουν στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου.

Υποψήφιος περιφερειάρχης ΗΠΕΙΡΟΥ
Γιώργος Πρέντζας