LaikiSispirosiGeniko   ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

 ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

& ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή που διαπίστωσε ότι οι 2 εταιρίες εμφιάλωσης του λεκανοπεδίου εμπορεύονταν νερό εδώ και μια 20ετία χωρίς να έχουν άδειες εμπορίας, η δημοτική αρχή που κάλεσε το βιομήχανο να καθίσει στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, απέδειξε ότι δεν είχε καμία απολύτως πρόθεση να επιβάλει πρόστιμο στους βιομηχάνους. Σε αυτό τον ίδιο χώρο, στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έγινε ποτέ δεκτή η διαγραφή οφειλών σε άνεργους αλλά αντίθετα τους πρότειναν διακανονισμούς.

Αποδεικνύει και από αυτή την απόφαση ότι είναι ο μηχανισμός του αστικού κράτους που κόβει το νερό στα λαϊκά σπίτια, που γονατίζει τα μικρομάγαζα με υπέρογκους λογαριασμούς, που ζήτησε από τα νοικοκυριά του Περάματος να πληρώσουν τα τέλη σύνδεσης διπλές φορές, που αφήνει τον Κατσικά χωρίς νερό, που αφήνει το μισό λεκανοπέδιο χωρίς αποχέτευση, την ώρα που προστατεύει τους μεγάλους οφειλέτες και φυσικά αρνείται να επιβάλει πρόστιμα στους βιομηχάνους.

Ο δήμος Ιωαννιτών πήγε ένα βήμα πιο μπροστά την «δίκαιη ανάπτυξη» και δεν δέχτηκε καν να επιβάλλει πρόστιμο στη μία από τις δύο εταιρίες εμφιάλωσης, την ώρα που ο δήμος Πωγωνίου επέβαλλε μεν πρόστιμο για την έλλειψη άδειας αλλά διέγραψε όλο το πρόστιμο που αρχικά είχε επιβληθεί στην επιχείρηση γιατί από το 2006 εκμεταλλεύονταν το νερό χωρίς να αποδίδει δεκάρα από αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα άντλησης που επιβάλλει ο νόμος να δίνονται στους δήμους.
Σα να μην είναι αρκετή η υπεράντληση νερού την οποία έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα ότι γίνεται από τις 2 εταιρίες εμφιάλωσης του λεκανοπεδίου, σα να μην έφταναν τα υπερκέρδη από την εμπορία ενός κοινωνικού αγαθού στο οποίο δεν έπρεπε να υπάρχει απολύτως καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και να αξιοποιείται μόνο για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων αρνήθηκε να ψηφίσει την επιβολή ενός υποτυπώδους προστίμου 1,5 εκατ. που δεν αντικατοπτρίζει ούτε ένα μικρό μέρος των πραγματικών οφειλών των εταιριών εμφιάλωσης προς το Δήμο, από τα κέρδη που έβγαλαν, όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας της εμπορίας νερού, ενώ δεν είχαν άδεια.
Είναι πολιτική επιλογή η καταψήφιση του προστίμου και γι αυτό υπήρξε και σύμπλευση από τους δημοτικούς συμβούλους των υπολοίπων κομμάτων του κεφαλαίου, δηλαδή της "αντιπολίτευσης" της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού, οι οποίοι μαζί με τη δημοτική αρχή καταψήφισαν την απόφαση .
Στην ίδια πλευρά κι ο περιφερειάρχης Ηπείρου της ΝΔ που απροκάλυπτα χρησιμοποιεί την ιδιότητά του για να υπερασπιστεί τους βιομηχάνους, εκδίδοντας "νομικές γνωματεύσεις" υπέρ των βιομηχάνων με τη "βούλα" της περιφέρειας Ηπείρου.
Οι Γιαννιώτες πρέπει να καταλάβουν το συμβολισμό που είχε η πρόσκληση του βιομηχάνου να καθίσει στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου: έδειχνε ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο και ποιος υπηρετεί τους κυβερνώντες. Απέδειξε ότι οι βιομήχανοι, το μεγάλο κεφάλαιο κυβερνά και η τοπική διοίκηση φέρνει το νόμο στα μέτρα τους.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και μετατρέπει τις λαϊκές ανάγκες όπως την πρόσβαση στο νερό σε εμπορεύματα.
Η διαχείριση του νερού προς όφελος των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης - άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, εργατική εξουσία. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού.