ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ : ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ : ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ 7                  ΤΗΛ : 26510-32513 / FAX : 26510- 26316

ΑΡΙΘ. ΕΓΚ. ΚΑΤΑΣΤ.  350/38

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 11-7-2017

Όλες και όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 16 Ιούλη!

          Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία της δύναμης του, τις επιτροπές αγώνα των σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς, να δώσουν αγωνιστική-απεργιακή απάντηση στις 16 Ιούλη, για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας.

          Η απεργία στις 16 Ιούλη, είναι μάχη που πρέπει να φέρει στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας. Σε αυτή τη μάχη πρωταγωνιστής των εξελίξεων θα είναι η κοινωνία συμμαχία ανάμεσα στους εργατοϋπαλλήλους της πόλης με το Εργατικό Κέντρο και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Σε κάθε μεγαλοκατάστημα και εμπορομάγαζο, πρέπει να δυναμώσει η ενημέρωση για τις εξελίξεις, να φτάσει το μήνυμα : «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές»!!!!

          Το συνεχές ξήλωμα της Κυριακής αργίας ως τη σημερινή κατάργηση της, έρχεται να υλοποιήσει τις πάγιες αξιώσεις των μονοπωλίων για ολοσχερείς ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για "ευελιξία" στις εργασιακές σχέσεις, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, συνοδευόμενα τα παραπάνω με τους άθλιους μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

          Η απόφαση της ΟΙΥΕ για απεργία στις 16 Ιούλη, δε μπορεί να αφεθεί στα χέρια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΛΑΕ/ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ), που με τη γραμμή του οδηγεί σταθερά στην ενσωμάτωση των εργαζόμενων στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Η σύμπλευση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, το σφιχταγκάλιασμα με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, το παζάρι γύρω από τον αριθμό των Κυριακών που πρέπει να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, η τοποθέτηση του τζίρου των επιχειρήσεων ως βασική παράμετρο για την αύξηση των Κυριακών αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, είναι γραμμή που εντάσσει τους εργαζόμενους πίσω από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, έρμαια στους ανταγωνισμούς τους.

          Η Κυριακή αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της θα επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα όχι μόνο στη ζωή των εργαζομένων στο εμπόριο αλλά συνολικά της εργατικής οικογένειας, καθώς αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους. Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο, τη νεολαία που μαθαίνει να δουλεύει από νωρίς χωρίς δικαιώματα, σε συνθήκες εντατικοποίησης και ελαστικότητας.

          Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά και όσους εργάζονται σε κλάδους που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με αυτόν. Πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, θα προκληθεί ντόμινο σε κλάδους που ως σήμερα έχουν κατοχυρωμένο το πενθήμερο, την αργία της Κυριακής. Για αυτό το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας αφορά όλους τους εργαζόμενους, πρέπει να αποτελέσει φωνή ακόμα και για κλάδους που σήμερα έχει ουσιαστικά καταργηθεί.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αυτοαπασχολούμενους που παραμερίζουν τις ηγεσίες τους στην ΕΣΕΕ και στη ΓΣΕΒΕΕ προτάσσοντας το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, που στενάζουν κάτω από την πολιτική των μονοπωλίων, που βλέπουν να σφίγγει η θηλιά γύρω τους με τα ατελείωτα χρέη, τη φοροληστεία, τα λουκέτα!

          Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια την Παρασκευή 14 Ιούλη και ώρα 8:15 το πρωί στο πλάι των αυτοαπασχολούμενων και των εμπόρων των Ιωαννίνων που είναι ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που δεν πρόκειται να δεχτούν καμία περεταίρω διεύρυνση αξιοποιώντας το νόμο των 32 Κυριακών.

          Καλούμε τους συναδέλφους όλων των κλάδων, τους άνεργους, τη νεολαία στην απεργιακή συγκέντρωση του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Κυριακή τη μέρα της απεργίας, στις 10:30 το πρωί στον πεζόδρομο μπροστά στη βιβλιοθήκη.

Διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, την Κυριακή αργία.
  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.