PAMEΓραμματεία Υγείας –Πρόνοιας Ιωαννίνων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιπροσωπεία της γραμματείας Υγείας-Πρόνοιας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ (εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τους  Συλλόγους Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠΝΙ και Χατζηκώστα, από τα Σωματεία Εργαζομένων στην Πρόνοια και στο Φάρμακο, από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου και ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος των εργαζομένων στη Διοίκηση του ΠΝΙ) επισκέφθηκαν το Σάββατο 26 Μάρτη 2016 το χώρο παραμονής των προσφύγων στο στρατόπεδο στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Από την επίσκεψη στο χώρο αναδεικνύονται σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής και υγιεινής μεταναστών και προσφύγων που αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία τους και επιδεινώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας που ήδη αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα:

• Οι πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε αντίσκηνα επάνω στο χαλίκι, χωρίς πάτωμα, θέρμανση και ρεύμα.
  • Υπάρχουν στο χώρο μόνο 40 βιολογικές τουαλέτες και 12 ντουζιέρες για τουλάχιστον 1100 άτομα.
  • Το ιατρείο είναι στημένο σ΄ ένα στρατιωτικό αντίσκηνο με πάτωμα από παλέτες και ένα ράντζο για εξεταστικό κρεβάτι, επίσης χωρίς θέρμανση
  • Υπάρχουν ελάχιστα φάρμακα, ελλείψεις σε αναλώσιμα,  δεν υπάρχει αναγκαίος εξοπλισμός όπως καρδιογράφος.
  • Το σταθερό υγειονομικό προσωπικό αποτελείται μόνο από δύο οπλίτες ανειδίκευτους γιατρούς που εναλλάξ καλύπτουν 24ωρες βάρδιες.
  • Δημιουργία προσωρινών, δημόσιων, αξιοπρεπών κατάλληλων χώρων προσωρινής εγκατάστασης και φιλοξενίας. Το στοίβαγμα εκατοντάδων ανθρώπων και ειδικά βρεφών στα αντίσκηνα, με τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τη βροχή, δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει προβλήματα υγείας, να αυξήσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Κράτος, περιφέρεια και δήμος μπορούν και πρέπει να βρουν κατάλληλες λύσεις για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων σε ασφαλή και αξιοπρεπή δημόσια κτήρια.
  •  Άμεση επίλυση των ζητημάτων της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων για τη συνέχιση του ταξιδιού των προσφύγων.
  •  Δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, με κρατική ευθύνη. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ. Να γίνουν ΤΩΡΑ μαζικές προσλήψεις υγειονομικών στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιδρύματα πρόνοιας, με προτεραιότητα τις περιοχές που έχουν πρόσφυγες.
    • Κάλυψη των αναγκών για ύδρευση, θέρμανση, φωτισμό
    • Μόνωση (πάτωμα) των χώρων διαμονής (αντίσκηνα)
    • Δραστική αύξηση των χώρων καθαριότητας (τουαλέτες, ντουζιέρες) και εξοπλισμό με νιπτήρες, εξοπλισμό για πλύσιμο ρούχων κλπ
    • Αύξηση του υγειονομικού προσωπικού και κάλυψή του με ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές με ευθύνη του κράτους και της υγειονομικής περιφέρειας και όχι επανάπαυση σε εθελοντές.
    • Σταθερός, στεγασμένος και θερμαινόμενος χώρος ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης με στόχο όχι μόνο για τα έκτακτα περιστατικά αλλά και για εξέταση- διαλογή όλου του πληθυσμού, την πρόληψη νοσημάτων που μπορεί να προκύψουν.
    • Άμεση σύνδεση με τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης για τη μεταφορά, την εξέταση και την περίθαλψη των ασθενών, την παροχή του απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα στο χώρο έχουν καταφτάσει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν αναλάβει τμήμα της λειτουργίας και κυρίως του συντονισμού του χώρου προσωρινής διαμονής και έχουν αρχίσει να παρεμβαίνουν και στη διαλογή σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση έχει μαζί με την Ε.Ε. ευθύνη για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας και ταυτόχρονα έχει απεμπολήσει πλήρως την ευθύνη να παρέχει ανθρώπινες συνθήκες διαμονής στους πρόσφυγες και προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, παραδίδοντας σκόπιμα τη δράση αυτή στις ΜΚΟ.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και τους άλλους λαϊκούς φορείς της περιοχής να απαιτήσουμε και να παλέψουμε για:

Όσον αφορά το χώρο διαμονής στο στρατόπεδο του Κατσικά, διεκδικούμε άμεσα ως ελάχιστες, στοιχειώδης προϋποθέσεις για την προστασίας της υγείας:

Η αλληλεγγύη που εκφράζουν οι εργαζόμενοι, άνεργοι, υγειονομικοί, νέοι και γενικά οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας, μπορεί και πρέπει να δυναμώσει και να συνδεθεί με την πάλη ενάντια στις αιτίες που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Ενάντια στον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται για τα κέρδη των μονοπωλίων. Αυτή την αλληλεγγύη να μην επιτρέψει ο λαός να την αξιοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και όλοι όσοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, για να κρύψουν  τις ευθύνες τους.

Καλούμε ειδικά τους υγειονομικούς τους φοιτητές και σπουδαστές των σχολών υγείας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και την πάλη τους σε αυτή την κατεύθυνση. Να απομονώσουν κάθε ρατσιστική, φασιστική λογική. Να στρέψουν την αγανάκτηση και την πάλη τους για την κατάσταση που βιώνουν στα νοσοκομεία (εντατικοποίηση,  μείωση μισθών, περικοπές κλπ) και στις σχολές, ενάντια στους υπεύθυνους (κυβέρνηση, κράτος, Ε.Ε., μονοπώλια), που είναι οι ίδιοι που ξεριζώνουν και τους πρόσφυγες από τα σπίτια τους. Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους οργανωμένα μέσα από τα σωματεία τους και τους φοιτητικούς συλλόγους, πιέζοντας και διεκδικώντας το κράτος, η Υγειονομική Περιφέρεια, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, η Πρυτανεία και Ιατρική σχολή να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις (εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, υπεύθυνοι ειδικευμένοι) ώστε να μπορεί να έχει ουσιαστική έκφραση η αλληλεγγύη, η οργάνωση και ο συντονισμός  να γίνεται με κρατική ευθύνη και όχι από τις ΜΚΟ.

Γραμματεία Υγείας –Πρόνοιας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ