LaikiSispirosi

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

 

Οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν είναι τα μεγαλύτερα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που ξεκίνησαν και συνεχίζουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Ρωσία, γιατί ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής, για το ποιων χωρών τα μονοπώλια θα κερδίσουν από το παζάρι που είναι σε εξέλιξη.

Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της συνθήκης του Δουβλίνου, που εφαρμόζοντας τη Σέγκεν προβλέπουν συνοριακούς ελέγχους, δίνοντας πράσινο φως για κλειστά σύνορα, φράχτες, πλαφόν προσφύγων, hot spots, την ίδια ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το ΝΑΤΟ για το Αιγαίο.

Η μεταφορά προσφύγων στο Δήμο μας και σε ολόκληρο το Νομό, δεν αποτελεί μέτρο για να βοηθηθούν στην μετακίνηση τους προς τις χώρες προορισμούς τους. Αποτελεί  μέτρο αντιμετώπισης του επερχόμενου εγκλωβισμού τους στην χώρα μας.

Είναι άνθρωποι που δεν επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας γι αυτό ευθύνη της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την καταγραφή και τη μετεγκατάστασή τους στις χώρες που επιθυμούν, με διαδικασίες που δεν θα προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

          Είναι επιτακτική ανάγκη να απομονωθεί  κάθε ρατσιστική, σκοταδιστική ιδεολογία που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν ανθρώπους υποδεέστερης κατηγορίας εξαιτίας της φυλής ή της θρησκείας τους. Οι συνεχιστές της ναζιστικής ιδεολογίας προβάλουν το μίσος για να κρύψουν ότι συμφωνούν μέχρι κεραίας με τις γενεσιουργές αιτίες των πολέμων, για να κρύψουν ότι συντάσσονται πίσω από συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

         

Με βάση τα παραπάνω, ως Δημοτικό Συμβούλιο απαιτούμε:

  • Απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.
  • Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα: α) Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί πρόσφυγες. β) Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής προσφύγων στα σύνορα με το κλείσιμό τους, όπως συμβαίνει σήμερα στα Σκόπια και σε άλλες χώρες. γ) Να σταματήσει η επιβολή πλαφόν στον αριθμό αιτήσεων ασύλου, στη λογική της αναλογικής κατανομής σε βάθος χρόνου, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, πρακτική κατάφωρα αντίθετη με το Προσφυγικό Δίκαιο.
  • Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Δημιουργία δημόσιων ανοιχτών αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων, που θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν - που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία - ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα τελικού προορισμού, που είναι συγκριτικά μια μικρή μειοψηφία.
  • Σε αυτούς τους χώρους να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.  Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων. Ο Δήμος δεν έχει ούτε το προσωπικό όυτε τα χρήματα για να ανταποκριθεί επαρκώς σ' αυτές τις ευθύνες.  Ακόμα όμως κι αν τα είχε, δεν πρέπει να ανατεθεί στους Δήμους η διαχείριση ενος θέματος με πολιτικές συνέπειες και προεκτάσεις.
  • Τα «hot spots», τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι καταυλισμοί προσφύγων - μεταναστών είναι χώροι διαλογής ελάχιστων (που θα μεταφερθούν οργανωμένα σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ  γιατι θα έχουν κριθεί χρήσιμοι για τα μονοπώλια που θα τους διαλέξουν) και εγκλωβισμού των περισσότερων στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.  Διαφωνούμε με τη δημιουργία τους.
  • Η ελληνική κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει τη συμφωνία της για ανάμειξη ναυτικής ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκτός από τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και για μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στη Συρία και Ανατολική Μεσόγειο, είναι επικίνδυνη, απαράδεκτη και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σ' ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο
  • Να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Σένγκεν, ο Frontex και όλοι  οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ.
  • Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.